Jaki dywan do kuchni?

Ponieważ wszyscy zbieramy się często wokół stołu kuchennego, porozmawiajmy o najlepszej wykładzinie do położenia w tym pomieszczeniu pełnym smaru, rozlanych płynów i mnóstwa ludzi.

Zacznijmy od tego, że większość ludzi nie jest wielkim fanem układania wykładziny w kuchni. To jedyne miejsce w domu (minus garaże), w których czują, że lepiej wydać pieniądze na płytki. Jest zbyt wiele płynów i smarów, które rozpryskują się na dywanie, aby mógł on mieć długą żywotność i dobrze wyglądać w tym miejscu przez dłuższy czas. Dla tych, którzy jednak nadal chcą wybrać dywanik do kuchni, dajemy wgląd na to, jak sprawić, aby było to jak najlepiej wykonane.

Najlepsze włókno dywanowe do kuchni

Są tu dwa podejścia do tematu. Można albo pójść w wybór dywanów z trwałym włóknem, które ma największe szanse na utrzymanie się w kuchni lub próbować z tanim włóknem, które można zastąpić częściej.

Nylon będzie najlepszą opcją, biorąc pod uwagę skłonności do powstawania plam, wycieków tłuszczu i duży ruch ludzi w kuchni. Jednak nylon jest również droższy niż inne alternatywy. Jedną z takich alternatyw jest dywan olefinowo-polipropylenowy. Trzyma się on dobrze przed wyciekami, ale nie jest to bardzo trwały dywan. Ma tendencję do matowienia w miejscach o dużym natężeniu ruchu i wiąże się z olejami – nie jest to dobre w miejscu, gdzie często występują rozpryski tłuszczu. Ponieważ olefina jest o połowę tańsza od nylonu, można sobie pozwolić na częstszą wymianę wykładziny, np. co 5 lat w porównaniu do 10 lat, jak w przypadku nylonu. Posiadanie dwóch olefinowych dywanów przez dekadę może być lepsze niż jeden nylon, ale przy podsumowaniu, jest to trudne wyzwanie z plusami i minusami po każdej stronie, które ostatecznie będziesz musiał samodzielnie rozważyć.

Wykładzina dywanowa do zastosowań wewnętrznych/zewnętrznych jest przeznaczona do stosowania na basenach, na tarasach, i innych tego typu obszarach; wymaga to, aby była w stanie wytrzymać zimno, ciepło i deszcz. Te same trwałe atrybuty sprawiają, że jest odporna na uderzenia. Ten rodzaj wykładziny jest przyklejany bezpośrednio do podłogi bez wyściełania, więc nie musisz się martwić o wchłanianie wycieków do podkładki. Kompromisem jest to, że wykładzina ta nie jest zbyt komfortowa. Niektóre odmiany mogą drzeć się jak darń polna. Ponadto, jest mało prawdopodobne, aby była tak atrakcyjna wizualnie jak „normalne” dywany. Jeśli ten dywan wydaje się być czymś, czego byś chciał, masz szczęście, ponieważ jest stosunkowo niedrogi.

Wykładzina kuchenna klasy handlowej

Dywany klasy handlowej są zwykle przyklejane bezpośrednio do podłogi, mają krótką wysokość runa, a co najważniejsze, mają być bardzo trwałe. Pod wieloma względami dywany handlowe mają podobne zalety i wady jak wykładziny wewnętrzne/zewnętrzne. Dywan klasy handlowej nie posiada wszystkich plusów (min. tej samej wytrzymałości) typu wewnątrz / na zewnątrz, ale wykładzina klasy handlowej będzie również trochę wygodniejsza i będzie wyglądać lepiej w Twojej kuchni. Innymi słowy, wykładzina klasy handlowej jest gdzieś w środku klasyfikacji pomiędzy normalną wykładziną i wykładzinami typu wewnętrzna/zewnętrzna.

Słowem podsumowania

Dywan jest doskonałym wyborem podłogi dla wielu pomieszczeń, ale kuchnia może nie być najlepszym pomysłem. Mając to na uwadze, wiemy, że są jednak ludzie, którzy chcą wykładziny w każdym pokoju w ich domu – także w kuchni – ze względu na jego komfort, ciepło, izolację i inne powody. Ważne jest, aby zastanowić się, jaki dywan układasz do kuchni. Można albo kupić tani dywan z włókna i często go wymieniać, albo można kupić droższy dywan, dbać o niego i mieć nadzieję, że wytrzyma wyzwania, którym będzie musiał stawić czoła będąc w kuchni. Dywan klasy handlowej jest prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem, ale możesz również rozważyć dywan wewnątrz / na zewnątrz, jeśli znajdziesz taki, który Ci się podoba pod kątem modelu i będziesz pogodzony z faktem, że nie jest to najbardziej komfortowy dywan na świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *